American Football

American football kent men in België vooral van de dure reclamespotjes die worden uitgezonden tijdens de Super Bowl, de finale van de National Football League in de Verenigde Staten. De sport wint echter gestaag aan populariteit in België en niet alleen op televisie. In België zijn momenteel 20 clubs actief, waarvan 2 in Oost-Vlaanderen. Football is een echte teamsport waarin het team maar zo goed presteert als haar zwakste schakel. Elke speler is dus belangrijk en waarden als verbondenheid, fairplay en teamgeest worden hoog in het vaandel gedragen. Ook het mentale aspect van de sport valt niet te ontkennen; spelers moeten hun playbook leren, weten wat hun taak is en snel kunnen reageren op de acties van de tegenstander.

Geschiedenis van de Gators

Onze club werd in 1999 opgericht. De eerste jaren kenden uiteraard heel wat groeipijnen, tot er in 2008 eindelijk een winning season kwam met 5 overwinningen en 3 verloren wedstrijden. Helaas misten de Gators toen op een haar na de playoffs. De eerste kwalificatie kwam er pas in 2014. Toen wisten de Gators zich niet alleen te plaatsen voor de playoffs, maar eindigden de reguliere competitie zelfs op de eerste plaats. Op 1 juni 2014 wonnen de Gators hun eerste trofee door Vlaams kampioen te worden na een 32-6 overwinning tegen de Antwerp Diamonds. Op 29 juni 2014 voegden ze daar meteen nog een nationale titel aan toe na een 38-0 overwinning tegen de Brussels Tigers in Belgian Bowl 27. Ook de voorbije twee jaar wisten de Gators zich telkens te kwalificeren voor de playoffs, waarbij hun plaats aan de top van de Belgische competitie bevestigd werd.

Activiteiten

De seniorenploeg van de Ghent Gators is reeds een tijdje een vaste waarde in het Belgische football landschap, maar in 2013 werden de activiteiten uitgebreid door de oprichting van een juniorenploeg voor spelers jonger dan 19. De focus op jeugdwerking is in onze ogen een essentiële voorwaarde om als ploeg te kunnen groeien en de instroom naar de seniorenploeg te verzekeren. Er zijn plannen om in de toekomst de jeugdwerking uit te breiden met onder andereeen under-16 ploeg en een flag football ploeg voor de allerkleinstenZoals gezegd is teamgeest een belangrijkaspect bij American football en daarom vormen alle Gators op en naast het veld één grote familie. We proberen dit gevoelte versterken door regelmatig activiteiten te organiseren met onze ploeg zoals onze jaarlijkse familiequiz en de spaghettiavond. Door het succesvol opzetten van onze activiteiten kunnen we de groei van de club verzekeren en kwaliteitsvolle uitrustingen blijven aanschaffen.

1999
Oprichting Ghent Gators
2008
Eerste winning season van de Gators
2013
Oprichting juniorenploeg
2014
Eerste Vlaamse en Nationale Titel voor de Ghent Gators